Print this page


Hvilken regatta skal vi velge?
x
 
 
 
 
 
Tur og hav hadde medlemsmøte 13. oktober 2009. På agendaen sto erfaringene etter årets regattasesong og planene for neste år.

RAN har lagt bak seg en hektisk sesong. Jolleseilerne har nok hatt det travlest, men også Tur og hav har fått saltvann over båtene. Dessverre var ikke alle arrangementene like store suksesser denne sesongen.

En stor regatta?

«Øygarden rundt» måtte kanselleres, alt for få båter stilte til start. «Sommerregattaen» ble en flott opplevelse, men stort sett bare for RAN-seilere. Det var langt mellom båter fra andre foreninger.

Formann Svein Holmefjord tror årsaken er at det arrangeres for mange regattaer, og presenterte en kur mot ”regattaslitasjen”.

Hva om alle seilforening i kretsen arrangerer en regatta hver? De må være store, minst femti båter bør delta, og ikke komme for tett. Minst 14 dager mellom hver, og foreningene må ikke legge andre arrangementer, dugnader etc til regattadagene. Regattaene inngår i en cup, med skikkelig premiering.

Det ble en lang diskusjon om detaljene i forslaget, men tanken om å satse på en regatta ble positivt mottatt av de 21 fremmøtte. Problemet er å velge hvilken av de tradisjonelle RAN-regattaene det skal satses på.

«Snøføyka», «Øygarden rundt», eller «Sommerregattaen»?

Holmefjord foreslo å holde «Snøføyka» utenfor, og konsentrere seg om sommersesongen. Det kom flere forslag fra salen.

Hva med å flytte «Øygarden rundt» til våren, for å unngå å ligge for tett inntil «Shetland race» og «Doublehanded»? Eller satse på å bygge opp noe helt nytt, slik Askøy har hatt stor suksess med? En helgeregatta lørdag og søndag, med arrangementer i det praktfulle klubbhuset både fredag kveld og lørdag?

Det blir opp til styret og regattautvalget å konkludere. Akkurat det haster, forslaget må presenteres på møtet i Hordaland seilkrets 19. oktober, og eventuelt vedtas på seiltinget over nyttår.

Tirsdagseilasene

Debatten hadde en tendens til å vende tilbake til det mange synes er den artigste regattaen RAN arrangere. «Hjeltefjordtrimmen».

I år var starten flyttet over fjorden, noe som gjør at til- og fra-seilingen tar ekstra tid. Holmefjord foreslo å flytte starten tilbake til nord for Skorpo, der regattaen startet tidligere.

Det korter ned arrangementet, og en startlinje mellom stake i land og en bøye gjør jobben enkel for de som organiserer.

Forslaget møtte mye motstand. Flere vil holde på dagens lange startlinje. Det gjør at vi slipper farlige situasjoner fordi alle båtene samler seg om bare en bøye.

Urolig start plaget mange også nå. Det kom opp et forslag om å ha tre starter, mot dagens to, om å ta med noen linjer om ”skikk og bruk” ved start i seilingsbestemmelsene, og om å varsle startene over vhf i tillegg til med flagg. Ikke alle er like drevne.

Et par etterlyste muligheten for å bytte mannskap fra tid til annen, for å kunne lære av dyktige seilere.

Det sosiale ved «Hjeltefjordtrimmen» er viktig for mange, og det eneste som ble besluttet på møtet var å flytte praten en gjeng pleier å ha på Mix’en etter endt seilas, ned til klubbhuset – og invitere alle som vil til en drøs om lure taktiske beslutninger og smarte triks!

De andre beslutningene blir også her opp til styret og regatta komiteen.

Ronald Toppe